Back to All Events

Terra Hungaricorum

  • Terra Hungaricorum 16 Károlyi utca Budapest, 1053 Hungary (map)

Terra Hungaricorum kóstoló - Magyar borok fesztiválja - Petőfi Irodalmi Múzeum

Terra Hungaricorum rendezvény 2024 kép

A Terra Hungaricorum kóstoló hiánypótló borszakmai rendezvény, amely hagyományos borszőlő-fajtáinkat állítja középpontba. Célunk az, hogy legyen egy rendszeres seregszemléje, kiemelt eseménye a hungarikum fajtáknak, különös tekintettel a ma még kis területen termesztett régi magyar fajtákra.(Az újkori magyar nemesítések terén pedig különlegesebb fajtákat válogatunk ki és mutatunk be.)

A Terra Hungaricorum Alapítvány létrehozásának is ez a célja: a hungarikum szőlőfajtákkal és borokkal kapcsolatos ismeretek bővítése.

PROGRAM:

12–13 óra: Terra Hungaricorum konferencia
(zártkörű szakmai találkozó)

14–20.30 óra: Terra Hungaricorum kóstoló
(14 órától zártkörű szakmai kóstoló, 15.30 órától a nagyközönség számára is nyitott a rendezvény)

16–19 óra: Terra Hungaricorum Boregyetem
(három rövidebb mesterkurzus, kóstoló)

REGISZTRÁCIÓ/JEGYVÁSÁRLÁS:
https://forms.gle/mqn7LeUZWcmefyow7

JEGYÁRAK:

∙ 15.000 Ft - early páros jegy (2 jegy) – ELFOGYOTT
∙ 17.000 Ft - páros jegy (2 jegy) – ELFOGYOTT
∙ 9.900 Ft - 'early bird' jegyek – ELFOGYOTT

∙ 11.500 Ft - elővételes jegyek (csütörtök éjfélig)
∙ 13.000 Ft - helyszíni jegyek

KIÁLLÍTÓK:

A kóstoló három kiemelt borásza, akik régi magyar fajták újratelepítésének legfontosabb szereplői, szószólói:

∙ SZENTESI JÓZSEF (Szentesi Pince, Nadap/Pázmánd, Etyek-Budai borvidék), Borászok borásza díjazott 2013-ban,

illetve

∙ ANDRÁSI LÁSZLÓ (Somló Kincse Kézműves Kispince, Somló)

és nem utolsó sorban

∙ MAURER OSZKÁR (Délvidék/Szerémség), Borászok borásza jelölt 2024-ben.

TOVÁBBI KIÁLLÍTÓK:

∙ A nagy bajuszú Jász Laci Pincéje – Somló (ORANGE Fehér járdovány* 2023, ORANGE Hollánné sarka* 2019, PURE Borsmenta° 2023)

∙ Academia Birtok – Eger

∙ Apró Kertek – Pázmánd (Budai vörös** 2022, Néró˚˚ 2022)

∙ Bezerics Borház – Balaton-felvidék (Cserszegi fűszeres° 2023, Pátria° 2021, Pátria° Pét-Nat 2022, Szexi Irsai Olivér° gyöngyöző bor 2023, Furmint* 2021)

∙ Békássy Pince – Badacsony (Budai zöld* - 3 évjárat!)

∙ Büttner Borbirtok – Badacsony (Úrréti˚ 2018, Kéknyelű* 2021, Vulcanus˚ 2021, Rózsakő° 2018)

∙ Csetvei Krisztina – Mór (Ezerjó* válogatás , Raw/ka Ezerjó* H=hordós 2022, Raw/ka Ezerjó* A=amfórás 2022 , Ezerjó* Amfóra 2017)

∙ Egy bolond hármat csinál Bormanufaktúra – Pázmánd (Csóka** 2022, Kékbajor** 2022)

∙ Hegyi-Kaló – Szomolya (Turán˚˚-Kékfrankos, Medina˚˚, Turán˚˚)

∙ Kohlenberg borászat (dr. Taschner Róbert) – Sopron (Nero˚˚ 2022, Turán˚˚ 2022, Nero˚˚ rosé 2023 ; Szentlörinci*)

∙ Kovács Tamás – Heves (Balafánt* 2021, Kövidinka* 2021, Pozsonyi Fehér* 2021, Járdovány* 2021, Fehér Gohér* 2021, Hevesi Fehér* 2022, Purcsin** 2019, 2021, Zenit˚ Battonage 2021)

∙ Losonci Bálint – Gyöngyöspata

∙ Lingó Pince – Királyhelmec/Felvidék (Polyhos*, Furmint*, Hárslevelű*)

∙ Paulay Borház – Tokaj-Hegyalja (Hárslevelű* 2017, Arborétum cuvée 2022 édes (Bakator*, Balafánt*, Járdovány*, Gohér*, Lisztes*, Polyhos*, Sárga ortliebi*, Hárslevelű*, Furmint*), Kövérszőlő* édes 2022)

∙ René’s Wine Heaven – Gyöngyöspata/Mátra (Bíborkadarka˚˚, Irsai Olivér˚)

∙ T3 Tokaj Drei – Tállya/Tokaj-Hegyalja (Furmint*, Hárslevelű*)

∙ Tokaj-Hétszőlő – Tokaj (Kövérszőlő*, Furmint*, Hárslevelű*)

∙ Vadászvölgy Birtok – Vál (Fekete muskotály**, Tihanyi kék** ; Göcseji zamatos˚, Néró˚˚, Viktor˚)

∙ Vibe & Wine ∙ A Budai Borszalon

TOVÁBBI KIÁLLÍTÓK:

BORMEDENCE BORKLUB ASZTAL
(Borászatok, akik személyesen nem lesznek jelen, de boraik kóstolhatók)

∙ Basilicus – Tokaj (Purcsin*)

∙ Borbély Családi Pincészet – Badacsony (Kéknyelű*, Rózsakő˚)

∙ Edvi Illés – Badacsony (Kéknyelű*–Furmint*)

∙ Egly Márk – Sümeg (Várhegy pezsgő (régi fajták* házasítása), Furminttal „megbolondított” házasítások)

∙ Kaló Imre – Szomolya (Leányka* 2017, Leányka* 2018 ; Turán˚˚ 2020)

∙ Somlói Vándor – Somló (ea)

∙ Szentpéteri Borbirtok – Alföld (Néró˚˚ rosé, Néró˚˚ siller, Néró˚˚)

∙ Vince Tamás – Tokaj (Tihanyi kék**, Furmint*)

FURMINT FEBRUÁR ASZTAL
(5 pincészet)

KÁLVÁRIA PINCE ASZTAL
(5 pincészet)

Jelmagyarázat a szőlőfajtákhoz/borokhoz:

* régi Kárpát-medencei fajta (fehérszőlő)
** régi Kárpát-medencei fajta (kékszőlő)
˚ újkori magyar nemesítés (fehérszőlő)
˚˚ újkori magyar nemesítés (kékszőlő)

A kóstoló részeként lesz híres magyar szőlőnemesítők borainak válogatása:

∙ BAKONYI KÁROLY (1920-2010) – világhíres fajtája a Cserszegi fűszeres˚, illetve olyan különlegességek fűződnek a nevéhez, mint a Pátria˚, a Rosália˚ vagy a Messiás˚˚.

∙ CSIZMAZIA DARAB JÓZSEF (1918-2013) – legizgalmasabb nemesítése talán a Turán˚˚, de a Nero˚˚ és a Medina˚˚ is igen sikeresnek bizonyultak.

∙ KIRÁLY FERENC (1911-1982) – a híres 'Z betűs sorozat' (Zengő˚, Zenit˚, Zefír˚, Zeusz˚) mellett neves fajtái még a Rózsakő˚ és a Vulcanus˚ is.

∙ KOZMA PÁL (1920-2004) – említésre számos nemesítése érdemes, leginkább talán a Bíbor kadarka˚˚, a Magyar frankos˚˚ és a Rubintos˚˚ érdekes közülük.

TERRA HUNGARICORUM BOREGYETEM:

A Terra Hungaricorum Boregyetem három tervezett előadása:

16 óra: a Csókaszőlő arcai (Szentesi József előadásában),

17 óra: egyik legizgalmasabb nemesítésünk: a Turán (Takács Alexandrosz és Kézdy Dániel tolmácsolásában)

18 óra: Somló és a Sárfehér (Andrási László előadásában).

A Boregyetem borsorát hamarosan közzétesszük (kóstolónként 4-5 izgalmas tétel lesz.)

* A körülbelül fél órás előadások ingyenesek, azokon minden Terra Hungaricorum kóstolón jelen lévő érdeklődő részt vehet - a terem kapacitásáig (körülbelül 30 fő).
* Helyfoglalás érkezési sorrendben.
* "Kapunyitás" a kóstoló kezdete előtt 5 perccel.

A TERRA HUNGARICORUM KÓSTOLÓ főbb jellemzői:

∙ közel 30 kiállító
(hungarikum borokat bemutató borász, illetve gasztronómiai kiállító),

∙ közel 300 résztvevő,

∙ közel 100 'hungarikum' borkülönlegesség kóstolható egy belépőjegy áráért,

∙ ingyenes előadás-kóstolók a Terra Hungaricorum Boregyetem keretében,

∙ a Petőfi Irodalmi Múzeum patinás épületében
(Budapest V., Károlyi Palota),

∙ 2024. április 20-án, szombaton,
∙ szakmai kóstoló: 14–15.30 óra között,
∙ nyitott kóstoló: 15.30–20.30 óra között.

SZERVEZŐ:
∙ Terra Hungaricorum Alapítvány (ba)

Közreműködő partnerek:
∙ Tájoló Tradíció és Innováció Alapítvány,
∙ Furmint Február,
∙ Magyar BOR Intézet.

A borkóstoló pohár letéti díja 2000 forint - kérjük készüljetek készpénzzel. A letéti díjat természetesen sértetlenül visszahozott poharak esetén visszatérítjük.

A rendezvényen csak és kizárólag „hungarikum” fajták borait mutatjuk be: fajtaborokat és olyan házasításokat, amelyekben ezek a fajták meghatározóak.

(Tehát ez alkalommal nem kóstoltatjuk olyan fontos regionális fajtáinkat sem, mint a Kékfrankos, az Olaszrizling vagy a Kadarka – a regionális fajtáknak egy külön eseményt szeretnénk szentelni 2025-ben!)

Hungarikum fajtáink a következők:

∙ őshonos, régi magyar fajták, jellemzően kis területen termesztve (többek között Szentesi József & tanítványai, illetve Andrási László – Somló Kincse Kézműves Kispince régi magyar fajtái, továbbá Maurer Oszkár délvidéki/szerémségi fajtakülönlegességei),

∙ ismertebb, nagyobb területen ültetett hagyományos fajtáink (például Ezerjó, Furmint, Hárslevelű, Juhfark stb.),

∙ újkori magyar nemesítések (Bakonyi Károly, Csizmazia Darab József, Király Ferenc, Kocsis Pál, Kozma Pál stb. munkássága).

A programváltoztatás jogát a szervezők fenntartják!

Next
Next
November 9

Tállyai Libadalom