A Tállya-Szántó Szőlőszomszédokról…
A következő generációs borászok Tállya és Abaújszántó környékén – egy fiatal tokaji és abaújszántói borászokból álló boros szomszédsági kezdeményezés.
Ez a kezdeményezés közös kóstolókat és kulturális programokat szervez, valamint lehetőséget biztosít arra, hogy a fiatal, de már tapasztalt borászok megvitathassák kihívásaikat.
A kezdeményezés résztvevői:
Hausel Dóra – Tállya
Fiatal borásznő, aki helyi borászcsaládból származik. Már szerepelt a Forbes 30 sikeres fiatal 30 alatt listáján. Márkája a Devabor.
Devabor Facebook
Hausel Dóri Glamour interjúGyörk Firmánszky – Abaújszántó
A Tokaji borvidék egyik legtehetségesebb fiatal borásza. Nagyobb pincészeteknél szerzett tapasztalatra is építve a családi borászatát is gondozza. Pezsgője 2023-ban elnyerte az Országos Borszakmai Bizottság legjobb pezsgő díját.
Firmánszky Pince weboldal
Facebook profilIN Pincészet – Tállya
Tulajdonosa Nagy Imre, aki Nyíregyházáról költözött részben Tállyára , hogy megnyissa a Nyerges Udvart,
egy kávézót és rendezvényhelyszínt.
Facebook profilPalkó Gabriella – Abaújszántó
Tehetséges fiatal borásznő, számos díjnyertes borral.
Palkó Borok interjú
Facebook oldalRózsa Pince – Tállya
A Rózsa család pincészete Tállya egyik legrégebbi családi pincészete, három generáción átívelő borászszenvedéllyel.
Rózsa Pince weboldal
Facebook oldalBarta Péter – Somszög, Tállya
Informatikus mérnök. Kulturális projektekben is részt vesz, például a Ludwig Múzeum igazgatótanácsának tagja és a Bálint Ház kuratóriumának tagja.
Somszög birtok weboldal
Instagram profil
JPhotoArchive projektSzűcs Pincészet – Tállya
A pincészetet Szűcs Ferenc alapította, aki korábban ingatlanvállalat pénzügyi igazgatója volt. Halála után felesége vette át a pincészet irányítását.
Szűcs Pince weboldal
Facebook oldalT3 TokajDrei – Tállya
A három barát, Homolya Dániel, Sóstói András és Szerencsi Péter közös pincészete, akik a Corvinus Egyetemen barátkoztak össze. Pincészetük hivatalosan 2020 óta működik, jelenleg 1,1 hektár területtel. Tiszta ízvilágú, maradékcukorral izgalmasan játszó borokat készítenek. Emellett a Tájoló Alapítvánnyal együttműködve kulturális értékmegőrzést is végeznek, például régi képeslapokat gyűjtenek össze Tállyáról és Abaújszántóról.